Dwa dni temu (05.08.2013) zaprezentowano jedzenie przyszłości. Pierwsze na świecie mięso wyprodukowane w laboratorium. Produkcja 140-to gramowego hamburgera kosztowała 250000€. Inicjatywę wspierał finansowo współzałożyciel wyszukiwarki Google – Sergey Brin.
Po kilku minutach smażenia, najdroższe mięso na świecie zostało wypróbowane przez brytyjskiego kucharza, specjalistów żywieniowych oraz pisarza kulinarnego. Werdykt: „Trochę za suche”.
Jednakże, zważywszy na fakt, iż prawie 1/3 lądu niepokrytego lodem na Ziemi jest wykorzystywana do hodowli żywca oraz że przewiduje się wzrost spożycia mięsa o 70% do 2050 roku to rozwiązanie pewnie ucieszy wiele osób. Szczególnie wegetarian czy ekologów. W końcu 18% gazów cieplarniany produkowanych jest przez zwierzynę hodowlaną, która ponadto traktowana jest okrutnie. Produkcja syntetycznego mięsa to zapewne świetna informacja dla niemieckiej partii Zielonych, którzy zaproponowali ostatnio cotygodniowy dzień bez mięsa we wszystkich stołówkach na terenie Niemiec. My możemy tylko podsumować nowe rozwiązania i propozycje poniżą grafiką. I to nie tak, że jesteśmy temu do końca przeciwni…
Najnowsze komentarze