
Ropa Vieja z dzika
Trafiłem ostatnio w Internecie, a konkretnie na blogu amerykańskim, na ciekawy przepis na dziczyznę. Doszedłem do wniosku, że nie tylko się nim z Tobą podzielę, ale również postanowiłem, że będę częściej wyszukiwał ciekawe pomysły na dania z dziczyzny. Jestem pewien, że wspaniałe, polskie, tradycyjne dania z dziczyzny wiesz jak przyrządzić najlepiej. Dlatego, będę tutaj umieszczał przepisy na dania raczej mniej znane, czasem egzotyczne, a przede wszystkim pyszne.
Wypatruj zatem wpisów w Gospodyni Kniei, próbuj, udoskonalaj i dziel się z innymi!
Ropa Vieja (czytaj Ropa Wiecha) to danie z dzika pochodzące z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich. Tutaj właśnie statki cumowały przed lub po dalekich podróżach do Ameryki Północnej i Południowej. To przyczyniło się do powstania interesującej kuchni, która była mieszanką kultur hiszpańskiej i karaibskiej. Emigranci Wysp Kanaryjskich zabrali ze sobą na Karaiby i Kubę, między innymi, Ropa Vieja. W dosłownym tłumaczeniu Ropa Vieja znaczy „stare ubrania”, a to dlatego, że mięso jak i warzywa podawane są w kawałkach przypominających podarty materiał.
SKŁADNIKI:
– Około 3 kg szynki z dzika;
Przyprawa:
– 2 ząbki czosnku;
– 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku;
– 1 łyżka stołowa ostrej papryki w proszku;
– 2 łyżki stołowe soli;
– ½ łyżki stołowej pieprzu;
– ½ łyżki stołowej chili w proszku;
– 1 łyżka stołowa oregano;
– ½ łyżki stołowej tymianku;
– oliwa
Warzywa z bekonem:
– Bekon;
– 2 łyżki mąki;
– 2 duże cebule (posiekane w kostkę);
– 3 nieduże papryki (zielona, czerwona i zółta; pokrojone w kostkę);
– Pół selera (starty);
– 1 puszka czerwonej fasolki;
– 1 liść laurowy;
– 2 papryczki Jalapenos (lub wedle uznania; posiekane);
– 2 pomidory (obrane i posiekane w kostkę);
– Pół pora (pokrojony w krążki);
– 0,8 litra bulionu;
Dodatki:
– Ryż;
– Śmietana (do ozdoby).
– Limonki
Sposób przyrządzania:
Paprykę w proszku, sól, pieprz, chili w proszku, oregano, tymianek oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę wymieszaj w miseczce. Dodaj oliwę, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Ja mięso nasmarowałem przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, ale zapewne przygotowanie mięsa dzień wcześniej wpłynie na jeszcze lepszy smak.
Dokładnie natrzyj mięso wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
Polecam pieczenie szynki w rękawie do pieczenia. Do rękawa dodaj wodę, aby mięso było zanurzone na około 1 cm.
Włóż mięso do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, na 2 godziny lub do momentu kiedy mięso można z łatwością ‘porwać’ na małe paski.
W średnim garnku podsmaż bekon, aż zbrązowieje i będzie chrupiący.
Dodaj mąkę do tłuszczu z bekonu i smaż do momentu zabarwienia na czekoladowy kolor.
Dodaj cebulę, 3 ząbki czosnku, papryki, seler, por i papryczki jalapenos.
Podgrzej warzywa, dodaj fasolkę, bulion, pomidory oraz liść laurowy.
Gotuj godzinę na wolnym ogniu. Dodaj sól i pieprz o ile jest taka potrzeba.
Na talerzu ułóż okrąg z ugotowanego ryżu. Na środku połóż warzywa z bekonem i przykryj porwanym w paski mięsem z dzika. Udekoruj śmietaną. Możesz też obok położyć limonki pokrojone w półksiężyce, którymi będzie można potem skropić danie.
Pycha.
SMACZNEGO!
Żeby jeszcze kniei, było napisane przez „i”, a nie przez „ji”, to by było wspaniale 😀 Blog – super
Aj! co za błąd. Dzięki za zwrócenie uwagi
wszystko naprawione.
Pozdrawiam i zapraszam!