gulasz z dzika

Gulasz z dzika w stylu marokańskim

Dziczyzna świetnie smakuje w postaci gulaszu. Najlepiej podawany z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Próbowałem jednak trochę odejść od tradycyjnego gulaszu z dzika i znalazłem przepis, który dodaje do tego tradycyjnego dania więcej słodkiego i bardziej egzotycznego smaku.

W zamrażarce wygrzebałem karkówkę z dzika, którą przeznaczyłem na gulasz. Karkówka z dzika może nie jest idealnym mięsem do gulaszu, jednakże w przypadku naszego przepisu na gulasz, dziczyzna dzięki dość długiemu gotowaniu staje się idealnie krucha.

Gulasz z dzika po marokańsku

gulasz z dziczyzny

Potrzebne składniki do gulaszu:

– Mięso z dzika (w naszym przypadku karkówka z dzika) pokrojone w kostkę

– 4 marchwie

– 2 cebule

– 5 ząbków czosnku

– Garść rodzynek

– Garść śliwek lub moreli

– Kostka rosołowa

– Mąka

– Cynamon

– Smakowe oleje (ja dysponowałem olejem z orzecha włoskiego, pestek słonecznika oraz olejem z chilli)

– sól i pieprz

Przygotowanie gulaszu z dzika

1. Pokrojone w kostkę mięso z dzika należy obtoczyć dokładnie w mące i wrzucić na dobrze rozgrzaną, w wysokim garnku, mieszankę olei. Dziczyzna powinna nabrać brązowego koloru. Następnie należy przełożyć mięso do osobnego naczynia.

dziczyzna

2.  Do garna, wcześniej wykorzystywanego do smażenia mięsa, dodaj ponownie odrobinę oleju i wrzuć cebulę (pokrojoną w kostkę) oraz marchew (talarki). Smaż cebulę do momentu zeszklenia.

3. Dodaj pokrojone w paski śliwki, rodzynki oraz czosnek (pokrojony w drobną kostkę).

4. Do warzyw i owoców dodaj ponownie mięso z dzika. Dodaj cynamon, sól i pieprz.

mieso z dzika

5. Zalej dziczyznę, warzywa i owoce bulionem. Gotuj przez 2 godziny. Dzięki mące, którą było obtoczone mięso, sos zrobi się gęsty.

 

Gulasz z dzika podawaj z kaszą i surówką. Danie z dziczyzny może jednak równie świetnie smakować z makaronem penne.

 

Smacznego!

Autor: 

Najwięcej inspiracji znajduję na polowaniu. Kontakt z naturą i przebywanie w samotności sprzyja powstawaniu nowych pomysłów. Dzielę się nimi na tym blogu myśliwskim. Jestem współzałożycielem dziennika łowieckiego Moje Łowy jak również Elektronicznej Książki Polowań. Moim celem jest tworzenie rozwiązań dla łowiectwa, które nie tylko dadzą nam jeszcze więcej przyjemności z polowań, ale również wprowadzą świeży powiew do naszej pasji.
Poluję w kole łowieckim "Piżmak" w Niwiskach. Pasję łowiecką zaszczepili we mnie przyjaciele.
Do zobaczenia w kniei i Darz Bór!

    Sprawdź moje kanały:
  • facebook
  • googleplus

Zostaw odpowiedź.

Możesz użyć następujących atrybutów HTML: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>