Dziczyzna świetnie smakuje w postaci gulaszu. Najlepiej podawany z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Próbowałem jednak trochę odejść od tradycyjnego gulaszu z dzika i znalazłem przepis, który dodaje do tego tradycyjnego dania więcej słodkiego i bardziej egzotycznego smaku.
W zamrażarce wygrzebałem karkówkę z dzika, którą przeznaczyłem na gulasz. Karkówka z dzika może nie jest idealnym mięsem do gulaszu, jednakże w przypadku naszego przepisu na gulasz, dziczyzna dzięki dość długiemu gotowaniu staje się idealnie krucha.
Gulasz z dzika po marokańsku
Potrzebne składniki do gulaszu:
– Mięso z dzika (w naszym przypadku karkówka z dzika) pokrojone w kostkę
– 4 marchwie
– 2 cebule
– 5 ząbków czosnku
– Garść rodzynek
– Garść śliwek lub moreli
– Kostka rosołowa
– Mąka
– Cynamon
– Smakowe oleje (ja dysponowałem olejem z orzecha włoskiego, pestek słonecznika oraz olejem z chilli)
– sól i pieprz
Przygotowanie gulaszu z dzika
1. Pokrojone w kostkę mięso z dzika należy obtoczyć dokładnie w mące i wrzucić na dobrze rozgrzaną, w wysokim garnku, mieszankę olei. Dziczyzna powinna nabrać brązowego koloru. Następnie należy przełożyć mięso do osobnego naczynia.
2. Do garna, wcześniej wykorzystywanego do smażenia mięsa, dodaj ponownie odrobinę oleju i wrzuć cebulę (pokrojoną w kostkę) oraz marchew (talarki). Smaż cebulę do momentu zeszklenia.
3. Dodaj pokrojone w paski śliwki, rodzynki oraz czosnek (pokrojony w drobną kostkę).
4. Do warzyw i owoców dodaj ponownie mięso z dzika. Dodaj cynamon, sól i pieprz.
5. Zalej dziczyznę, warzywa i owoce bulionem. Gotuj przez 2 godziny. Dzięki mące, którą było obtoczone mięso, sos zrobi się gęsty.
Gulasz z dzika podawaj z kaszą i surówką. Danie z dziczyzny może jednak równie świetnie smakować z makaronem penne.
Smacznego!
Najnowsze komentarze